MY LIFE ! !

Followers

Visited


Monday, April 18, 2011

Foundation in TESL

About Foundation in TESL

The TESL programe is basically a preparotary program set for preparing students for the degree program afterwards. However, after completing this program, it's not compulsory for them to take up degree in TESL. During ASASI, students would be more focused into brushing up their language proficiency level and in indentifying and correcting their own grammatically errors.

Thank you LINDONUT for your information.

          Erm, Kenapa tiba2 aku rini post entry mengenai FOUNDATION IN TESL? Sebabnya aku terima terima mesej untuk semak temuduga untuk Foundation in TESL.Pada hari Ahad yang lalu, aku telah menghadiri temuduga. Gila siot. Aku takut. Tapi Alhamdulillah diorang mulakan dulu dengan ujian bertulis selama sejam. So, sempat aku prepare aku buat apa-apa yang patut. Tapi yang paling teruk aku nak muntah-muntah lepas amik ujian bertulis sebab nervous sangat. Aku nervous gila sebab dalam list aku no 2 yang kena interview untuk PANEL 3 (My interviewer's room).


Ni lah akuw.. Nape? Tak caya? Kite bako je!
Suka atilah. Hahaha.. 

          Alhamdulillah berjalan dengan lancar. Kenapa berjalan dengan lancar? Sebabnya aku ge naik kereta bukan kereta lembu. Hahaha... Juz kidding. Sebabnya my interviewer kena interview lebih kurang sepuluh orang lagi sebelum aku kena interview. So, aku da masa nak buang rasa takut, hafal perkataan yang selalu digunakan, tanya dekat orang dah kena interview apa soalan yang ditanya, doa banyak-banyak, sebut Allah sampai aku dapat semangat and sooooooooo on...

         Masa mula-mula aku tengok surat interview aku tak tau nak apa melainkan buat apa-apa yang patut mengenai benda yang akan diorang minta dan cakap BI sorang2 macam aku dah tak betol. Esoknya ayah aku bagi 2 set kertas.Dia suruh study apa yang blogger tu tulis yang dia dah print atas ketas. Ni antara ketas yang ayah aku dah bagi.










          Actually, da several things yang aku dah salah masa jumpa interviewers. Antaranya, aku masuk-masuk terus terpacak depan dia sebab mungkin dia nak sijil-sijil aku dengan segera, selepas abis kena interview aku ge kat dia pastu salam macam salam dengan mak aku. Hahaha... Punya sopan sampai melanggar tatasusila.

       

       Aku punya time yang ditulis dalam surat panggilan temu duga pukul 2 ptg. Ujian bertulis sejam jadi aku kena temu duga dalam kul 3 la. Tapi masa aku ge tu ramai gila yang ge. Aku sepatutunya kena mula ditemu duga around 3 o'clock aite? But, aku kena panggil masa kul 6.15 dah. Hahaha.. Bayangkan kalau orang panas baran tunggu macam tu. Aku rasa abislah lecturer tu kena belasah. Tapi aku tak kisah sangat sebab time tu aku gelabah gila. Jadi tak rasa penat sangat nak tungu.


        Yang paling aku tak sangka aku keluar dengan senyuman yang puas. Bcoz, aku dah try sedaya upaya untuk prepare. Aku balik dengan perasaan yang puas dan bersyukur sangat. Meh aku nak bagi soalan2 yang interviewer tu bagi dekat aku.

1.Tell me about yourself.

2.Please explain to me about you parent?

3.Who inspired you to take TESL?

4.Does TESL your main choice?

5.What have you done after SPM towards English?

Memang tak sangka dia nak tanya semua ni sebab semua ni aku dah prepare and hafal atu2 ayat tu sampai lancar dekat mulut. Thank god.

 
       Aku nak berterima kasih sangat2 kepada cikgu2 yang mengajar aku [tak kira cikgu tuition atau sekolah], bf and best friends aku[Aizat,anas,zakiyah,salsabila] dan semua yang dah bantu aku.

Aizat : Dia nak aku mesej and cakap dalam bi. Jadi aku ikut.
Anas : Rajin post and komen dalam BI. So, aku leh tumpang apply BI aku yang berserabut tu.
Zakiyah : Nak aku komen dalam BI. Aku hantam je sama dia dalam BI.
Salsabila : Hampir setiap malam call aku. Call aku bukan cakap melayu tau. Fully speaking in English.




1 comment:

アヌム ちゃん~~ said...

Salam.jalan2 singgah sini..nice blog :)
Jom tengok sakura dekat blog saya^^
http://frommetoyou85.blogspot.com/
Sudi2 jenguk ye (^____^)

NUFFNANG