MY LIFE ! !

Followers

Visited


Wednesday, December 28, 2011

Single is Simple

Hello peeps,

Today I wann update my simple dimple post. For everybody.




 p.s :: thnx for reading ....

Saturday, December 24, 2011

Huh? Aku jumpa MATLUTHFI kat Cameron Highland


Assalamualaikum ,

Sapa peminat Matluthfi ? mesti rmai peminat kan ? aku ni pun salah seorng peminat Matluthfi ...



I LOVE MATLUTHFI ...


Actually, aku ni dah addicted sangat dengan Matluthfi sampaikan dalam sehari aku tengok video by Matluthfi dekat 5 kali untuk setiap video dia....

ok ok, mungkin ada yang sesetengah yang addicted kepada Matluthfi juga akan terkeut bila tengok tajuk entry aku ' Huh? Aku jumpa MATLUTHFI kat Cameron Highland' .... memeang aku ada jumpa pun Matluthfi tapi bukan cakap pun. just tengok macam tu saja. kalau nak tegur takut dia sambut pula. aku tahu matluthfi bukan seorang yang sombong (maybe la..huhuhu). Tapi aku tak nak la nanti aku yang malu. selalunya aku terjumpa dia time aku ada dekat dengan hotel yang aku duduk. sebelum ni aku memang teringin sangat nak jumpa dia. so, bila dah dapat tengok selalu tu rasa ' Wow, betul ka ni ?' hehehe...

salah 1 video Mattluthfi yang aku suka ialah  :-

BEAT UR PROBLEMS TODAY
AND MOVEFORWARD .!

kebanyakan nasihat yang dia bagi aku memang suka . (sesetengah mungkin akan kata' dah kau minat dia mau kau tak suka.' dan ada juga yang mungkin akan kata ' dah mamat handsome pompuan mana la tak suka')urm... sapa yng kata macam tu memang betol tapi kalau betol pun tak ada masalah dengan kau kan ? Matluthfi ada, kau ada ? =,= ..
aku pun tak ingat sapa yang pekenalkan Matluthfi kepada aku. thank a lot kepada yang dh perkenalkan aku kepda Matluthfi .
dan hampir ke semua nasihat yang dia bagi aku hafal. salah 1 ialah, beat ur problem and move forward dll...


p/s : okeyh, di sini aku nak wt pengakuan yang aku tipu  ja yang aku kata aku jumpa Matluthfi. sebenarnya aku duk sini hari2 aku ulang tengok video Matluthfi. so, secara tidal langsung aku NAMPAK Matluthfi hari2 la... hehehehe.. sorry guys... hehehe




Thursday, December 22, 2011

Do respect me , then I'll respect you ,.!

Assalamualaikum,

Hai semua, apa khabar ? sihat semua ? aku sihat saja alhamdulillah .

hari ini happy sangat coz sok start cuti mid sem. sekarang aku sudah berada di rumah atok aku di Penang. parents aku amik aku di kedah dan terus datang rumah atok aku.

actually, parents aku plan nak pergi cameron tapi disebabkan semua hotel sudah penuh jadi abah aku booking di kelantan tapi abah aku tahu aku lebih suka cameron. dengan penuh tanggungjawabnya abah aku cari la hotel di cameron juga. alhamdulillah dapat juga ya.

ok go back to my title, ' DO RESPECT ME , THEN I'LL RESPECT YOU ,!'
Actually, apa yang aku na coretkan sedikit sedikit di sini mengenai RESPECT !
please respect others if you want to respected . benda ni senang saja. cuma kita saja mengeruhkan keadan. kalau kita respect orang mesti tak jadi pergaduhan dll.

selama aku start belajar aku menjalani hidup yang agak sukar (ayat tak leh blah betul... huhuhu)...  let me summaries, boleh tak kalau kita hormat hk orang lain ?orang lain pun da hak diorang sama macam hak yang kita ada. kalau kawan tengah study tak boleh ka bagi ruang untuk dia study walaupun hidup kau relax saja . tak payah kita nak arah2kan dia wat itu ini . kalau kawan kita tengah tido dan study boleh tak kita hormat dia dengan kurangkan bising. aku tahu mungkin tak mudah nak buat semua benda tu kalau korang mungkin bukan orang yang jenis respect orang. bagi kau ITS NOT A BIGG DEAL ...

then, bila kita respect orang tiba2 orang tak respect kita tahu pilak kau nak melenting ya. sebelum ni kita tak penah pikir ka kita penah wat benda yang sama ?? ya, mungkin kau akan kata, 'NOBODY PERFECT'. yeah , thats right but make it right .!  kalau kau tu mulut BOTOL sekali pun susahka nak tutup mulut kau tu guna penutup botol. kalau kau nak ok sikit kau pakai la jenama hundred plus ka baru class kan ... >> yg ini kawan aku saja faham pa yang aku maksudkan ...

PLEASE .! PLEASE N PLEASE .! DONT BE RUDE.! RESPECT OTHERS ....
selama aku berada di sini aku belajar macam mana nak hidup... tapi yang lebih penting yang mana kawan yang mana lawan . sekarang aku gunakan motto : JANGAN BAGI ORANG PIJAK KEPALA .! asal kau langkah saja aku sepak kau dulu .  dont make mess with me ... keh999

BTW, aku start rasa da orang tak respect. walaupun kau senior tapi umur kita sama saja. kalau setakat kau senior 1 sem aku tak heran. kau jangan wat hal ja. ingat ya IPT xrugi pun kalau hilang kau sorang malah bersyukur sebab tak ada pelajar macam kau .! 
p/s : respect others if u want they do the same thing ...

# aku minta maaf kalau ada bi aku yang grammar dah marathon ka, tunggang terbalik ka, coz aku dah lama tinggal bi, so sekarang start nak merangkaka balik. hehehe 
last but not least , MAY ALLAH BLESS US .! SALAM .
 


Wednesday, December 21, 2011

Assalamualaikum everybody,

         Ok guys hari ini hari Rabu.  Actually aku ni bukanlah hantu library. Aku mai sini coz aku kena search newspaper cutting untuk assignment aku yang terbaru iaitu 012: Introduction to Law. Aku kena Artikel 9 dalam federal constitution.  Nasib aku la dapat tajuk tu. Hehehe BTW, Alhamdulillah boleh cari artikel walaupun aku dapat artikel tu 2 hari sebelum deadline lecturer bagi. Hohohoho …
                              
       Selama hampir sebulan aku berada di kedah ni, aku rasa kinda ok la.  Walaupun ada beberapa benda yang aku tak suka disini. Di mana pun kita berada mesti ada pro and cons-nya kan. (t la aku cita some craps things happen here .)  BUT .! there a lot of awesome things that happen here.  Especially, about my classmate and my lecturer here.

      I have 2 sabahan friends.  Disebabkan dengan diorang aku paling rapat so, aku pun hampir2 lekat slang sabah. Wooo. Smapaikan ada kawan2 aku dekat sini ingat aku orang sabah. Dan meesti ada yang kata, ‘eeww kau bajet sabah apa.. orang perlis jew pon… ‘   halllloooo, kau sibuk apa, kau jeles ka.. kalau aku cakap sabah pun kau boleh ka, kau ada? Tak ada kan. …

       Lecturer aku pulak jenis happening gila… paling best kelas CRITICAL THINKING dan PREPARATORY FOR MUET. Dua kelas ni ja bila aku attend tak serabut kepala nak kena prepare apa= apa. Lecturers pun sporting gila. 

Ada bebrapa insiden yang aku malu gila sehingga aku nak tutup muka bila piker balik. Keh999

BTW, nati aku akn cita lebih lanjut mengenai kehidupan aku disni …

Bye uolls…  see next time..


I MISS MY FAMILY VERY MUCH ....

Tuesday, December 20, 2011

New Life as A Student .!

Assalamualaikum,....
     
       wao.! aq rasa lama gila aku tak update blog. Ok, bukan rasa tapi memang betul lama tak updateblog.
Aku dilanda kesibukan dan kemalsan.  sorry, ya  ...

      bukan aku deand dengan nak mengatakan aku selalu. actually, WIFI tempat yang aku berada sekarang lambat sangat loading. kalau nak update blog tu memang lambat la jadinya.

     aku kat sini nak kata ok tak la juga, nak kata tak ok pun tak juga. kira tengah2. aku rindu gila dekat family.

     paling best kat sini aku jadi addicted gila dekat matluthfi. waaaaaa  ... suka gila aku... hahahah

Friday, August 19, 2011

Aku Ada, Kau Ada ?!


Assalamualaikum semua .!
Hello everybody .

Start aku masuk kolej aku rasa tak sempat dan malas nak update.
Yup, aku tau blog aku ni tak ramai yang lawat coz aku jarang sangat ping-kan blog. Actually, aku buat blog ni untuk mengisi masa lapang untuk meluahkan perasaan aku. Aku lebih senang luahkan perasaan dekat blog sebabnya takkan  ada orang merungut masa dia terbuang.
First, aku rasa tak sempat nak update coz asingment dan homework berlambak2. Fuh .! Memang rasa macam nak nangis. Second, aku rasa malas nak update coz bila dah jejak kaki kat hostel yang aku Nampak bantal dan homework. Memang melemahkan iman. Rasa penat sangat2. Hehehe Apa pun I’ll enjoy my college time :-D.

Okey .!  Now I’m back to my points.
Frankly speaking (maybe writing .!), aku dapat macam2 pengalaman dan pengajaran bila aku start sambung study di AUCMS.

Antara pengajaran dan pengalaman aku dapat ialah tak semestinya apa yang aku ada kau ada dan apa yang kau ada aku ada.
Bila aku duk kat sini aku start Nampak perangai setiap housemate aku. Housemate aku ada 14 orang 1 rumah. So, memeng macam2 perangai yang patut ada dan tak patut ada aku boleh nampak.

Ada sesetengah tu jeles bila ada housemate dia lebih sikit dari dia. Tak kira lah dari segi duit mahupun  benda lain.  Apa yang lebih penting ialah kita bersyukur dengan apa yang kita ada dan berkongsi lah kelebihan kita dengan orang lain.

Ada someone ni bagitau aku, TIDAK SEMESTINYA KITA ADA DUIT KITA AKN BAHGIA; TIDAK SEMESTINYA DENGAN  DUIT KITA DAPAT KEGEMBIRAAN .

TIDAK SEMESTINYA JIKA KITA KAYA KITA TIDAK AKAN BAHAGIA.

For example, budak A mempunyai seorang ayah dan mama yang berduit but dia rasa tak happy sebab ayah dan mama dia selalu balik lewat. Then, Budak A selalu bergaduh dengan mama ayah-nya coz diorang selalu balik lewat.See, tak semua orang akan dapat apa yang diorang mahukan tapi dapat apa yang orang lain mahukan.

That’s why God want us to appreciate and feel thankful on whatever he had gave or He will give to us.  Nobody perfect but we can do anything to make our life almost be perfect.


Semua yang someone tu katakana memang betul dan ada pada setiap orang. Kita mungkin tak kaya tapi kita bahagia dan bijak dalam pelajaran. Kita mungkin kaya tapi tidak semestinya kita mempunyai kebahgian.

Allah telah mengaturkan yang sebaiknya kepada semua, but it depends on us on how we want to make our life.

p/s : bersyukur dengan apa yang ada dan kejarlah cita2 supaya kita ada sesuatu untuk kita rasa kita mempunyai kelebihan dari orang lain.

p/p/s : Jadilah diri sendiri .!


Thursday, July 28, 2011

Memang Boleh Blah la !

 Salam dan selamat pagi semua.

Sebelum ni tak boleh nak update blog selalu sebab datang kolej tak bawa lapy. Sebabnya tak bawa takut hilang. Masuk hostel almari tak ada. coz rumah yang aku duduk masih belum ada sapa2 duduk lagi. Memang bengang juga la masuk2 rumah tak da almari. Camna aku nak kemas barang maw almari takda. Tapi aku rasa ok lagi sebab orang yang uruskan asrama kata dalam seminggu lagi almari akan sampai.




Actually, aku bukan nak cerita sangat pon pasal rumak aku tu. aku nak cerita pasal ORANG yang duduk serumah dengan aku. Firstly, aku masuk kolej universiti ni memang berharap sangat nak dapat better dari sebelum ni. Sebab kolej aku yang sebelum ni da beberapa masalah yang aku rasa aku tak leh nak hadap(tahan) selama 3 tahun aku akan blejar di sana. So, bila datang sini harap tak ada sabgat masalah.

But, I'm totally wrong! WHY?! Coz, aku tak puas hati dengan housemate aku. Da lagi yang lain2 tak puas hati. Kitaorang tak puas hati sebab bila da yang letak makanan kat dapur diorang sapu habis. Makanan yang diorang bawa da dalam bilik. Dan paling aku hangain gila, Ada sorang minah ni. Dia kecoh 1 rumah dan siap bagitau mak dia kata barang dapur dia habis orang makan. Padahal yang habiskan semua tu dia and the geng. Memang 1 rumah tak puas hati kat dia.

Yang start kecoh tu sebab susu tin dia da orang guna sampai habis. Dia ge report kat mak dia, mak dia siap kata kat dia 'Teruk la kalau sampai setiap minggu nak kena bagi barang dapur. Hampa duduk 14 orang 1 rumah wat apa?'. aku memang duk tungu nak penampau ja minah tu. Kurang ajar. Then, da yang nak kumpul duit beli barang dapur memng aku nak kata
'MEMANG Boleh blah la!'


Aku tak kan hangat hati sangat kalau dia tak bagitaiu mak dia kata orang len habiskan makanan dia. Dia masak makan sorang2 kepala hotak dia orang len habiskan. Then, barang makanan yang dia beli mana da sangat pun kat dapur. dia letak dalam bilik bawah katil. Pergh! memang aku nak sula minah tu. Da makanan tapi duk minta2 pula kat orang.





alhamdulillah rumah yang aku duduk rumah 2 tingkat dan aku duduk bilik bawah. Kiranya aku and the geng conquer bilik bawah, dapur dan ruang tamu. Memang puas la. Kawan aku dah sembur sorang housemate aku. Aku duk tunggu nak sembur sorang lagi housemate aku ni.



p/s: sebelum kau marah aku better aku sembur kau dulu. Ko nak manja2 balik rumah ko. kat sini tak da sapa2 sudi nak manjakan ko macam kat rumah. dah anak manja memang ko tak wat apa2 kat rumah. kat sini tak da orang nak wat keja kat ko ye. aku ni yang jrang wat keja kat rumah pun boleh hidup walaupun tak da mak atau sapa2 tolong aku wat keja. ko memang dah melampau. sampai buat nak buka puasa pon orang kena wat air. 

p/s; kepada sesiapa yang da housemate cmni korang sabar2 ye la. then, kalau pikir la perasaan orang sekiling. kita duduk  dengan orang len bukan sorang.


Thank you for reading. Really appreciate it.

Salam...  aku nak tolong housemate aku masak nasi. Actually, tolong tengok jewr. K lah tata...

Tuesday, July 5, 2011

Nurse Macam Puaka !

 Tadi ge nk wat medical checkup. Alhamdullillah berjalan dengan lancar tanpa sebarang masalah dan perkara yang tidak diduga. Semua yang perlu di periksa tiada masalah. Kiranya aku tak ada masalah kesihatan. bersyukur sangat.

Tapi ada perkara yang berlaku yang aku rasa nak penampar ja orang tu. Masa mula2 nak ge buat medical checkup rasa takut. Sebabnya, yang aku ingat 7 atau 8 tahun yang lepas ku jejakan kaki ke hospital. So, aku tak tau macam mana nak berurusan dengan pihak hospital dan apa yang aku kena buat. Selalunya kalau ada masalah kesihatan pergi klinik atau farmasi ja. Malas nak bersesak2 dengan orng lain dalam hospital. Hehehe 


Eh aku start mengarut dah.. ngee~~ Meh aku mulakan cerita. Masa mula2 aku ge hospital aku beratur la nak amik nombor dan beritahu kata nak wat medical checkup. Dan penuh mesra dan sopan santuny (ni aku bukan nurse tu!) aku kata "saya nak buat medical checkup". Dan nurse tu pun amik la kertas yng doktor nak kena isi.

Then, dia tanya "mana surat tawaran?"..
Aku pun heran lalu berkata  "saya tak bawa."
Dia pun kata "kenapa tak bawa, kena bawa".
Aku pun kata la " saya tak tau"..
Disinilah start time yng ku rasa nak tampor ja nurse. Dia start berleter kata " macam mana leh tak tau. selalu kena. boleh plak taktau".
Dalam hati aku kata" mana aku nak tau. tak ada orang bagitau pun. kawan2 aku pun tak cakap kena bawa.bukan tiap2 hari aku buat medical checkup.aku hempuk juga kang...."


Aku geram gila bab masa dia cakap tu dia muka macam HAREMMM ja...
bila dia cakap dengan orang lain dia ok lak muka ngn mood dia...
Memang aku rasa nak sepak ja...
Tu yang tajuk enrty ni NURSE MACAM PUAKA !
Hehehehe...
Lepas ja dia suruh duduk dan bagi nombor aku cepat2 hantar message dekat hubby (AIZAT) , shikin dan adik aku (Amira) ..

Message berbunyi macam ni > Wat medical checkup kena bawa surat tawaran ka? anis ingat tak kena. tak psal2 kena marah. dah owang kata tak tau tak tau la. duk berleter.macam nak nk tampar ja. dah la owang ngantuk.

Aku mengantuk sebab malam semlam aku cuma tido 2 jam ja. mau aku tak amgin..
Then,  petang tu aku kena ge pulak sebab pagi doktor tak da. Masa aku nak amik nombor dia ada.
aku macam terdengar dia kata "da pulak aku tegur dia dia marah aku balik". Nurse tu kata kat kawan sebelah. Aku tengok wat muka poyo ja. kalau leh aku nak kata ja " ADA AKU KESAH ?!"


Aku ni tak suka nak benci2 gaduh2 sebab aku takut jadi teruk.
Bab dua bulan lepas aku gaduh pensyarah nampak dan bagitau senior.
Pergh!! memang best larh aku kena... 
Bak kata atok Boboiboy TERBAIKLAH !
hahaha

Ok lah setakt ni saja story aku. Aku nak ge mandi dengan ge kedai beli barang.
Almaklumlah jadi suri rumah... heheheh

p/s: makseh membaca...

Antara Gaya Tido Yang PELIK (Kucing Saya)









Hello uolls smua.. Malam2 buta yang npenuh rahmat ni aku nak update something.hehehe...
Atas tu gambar kucing kesayangan aku... Aku memang sayang gilerrrrrrrr larh...
Hampir tiap2 hari tido dengan aku walaupun mak aku tak bagi...
Aku suka sangat dengan dia... Memang manja lah... Dia akan bergesel dekat kaki aku bila nak makanan...
Ewww... Bestnya... hehehehe...


p/s: makasih baca... maaf xbrapa da idea nak update....

Saturday, May 14, 2011

Terima kasih LIPICE





Hello uolls,

Entry aku kali ni bertajuk TERIMA KASIH LIPICE. Kenapa aku kata macam tu? Sebab aku da send something kepada LIPICE. Aku send pon melalui facebook sebab aku buka facebook LIPICE ada dia wat promosi bagi LIPICE free.Tapi bukanlah sebesar yang original. Lebih kurang macam pek percubaan.. Aku penanh guna LIPICE  ni tapi gatal nak yang free jugak.. Hahaaha... Kalau nak harap mak aku beli dia takkan beli melainkan yang COSWAY punya. Huhuhu...

Apa pun Alhamdulillah sebab dapat juga. Ingatkan tak dapat sebab banyak sangat orang hantar untuk penyertaan. Aku ni bukan la gila sangat lipbalm tapi disebabkan cuaca panas memang memerlukan lipbalm. Mulut aku cepat kering. dan 1 maklumat yang aku dapat dan tak sangka ialah apabila bibir kita menjadi kering jangan jilat bagi kena air liur sebab air liur akan tersejat dan menyebabkan bibir jadi lagi kering. Maklumat ni dapat daripada web LIPICE....
Ni yang diorang hantar kepada aku >>>>>>>.........



Yang ni yang aku dapat. Comel kan??? Nak besar2 beli sendiri lol... hehehe...



Saiz dia dalam besar jari krlingking ja... Tapi memang comel..

Apapun Alhamdulillah. Terima kasih LIPICE. Teruskan usaha anda... wee...




Monday, May 9, 2011

Happy Mother's Day

         Owh nmpaknya aku dah terlambat nak post mengenai Hari Ibu. Walau apa pun tidak terlambat sangat sebab Hari Ibu sentiasa ada dalam hati aku sebab dia segala-galanya. Ibu bukan boleh nak cari ganti.

         Aku bukanlah seorang yang mengharapkan balasan dengan semua yang telah dilakukan. Cukuplah sekadar dengan menghormatinya dan mendapat keputusan yang bagus dalam peperiksaan. Mama aku lebih bahagia dengan itu semua berbanding duit yang diberi (anak dia sorang pon tak keja lagi mai mana duit..hahaha...abis2 duit dia la yang kami pederas.. tpi dia tak kesah..kui3..)

Apa-apa pun ni ada sedikit poem yang ingin ditujukan kepada mama aku.





Many hugs
Only love never anger
Teaching me
Helping me
Every smile when I was sad
Raising me to be strong
It spells Mother. Thanks for being u.


They say that man is mighty,
He governs land and sea,
He wields a mighty spectre,
O’er lesser powers that be,
But a mightier power and stronger,
Man from his throne has hurled,
For the hand that rocks the cradle,
Is the hand that rocks the world.






Thursday, May 5, 2011

Owh no! Tepi rumah menjadi sarang **** ...



Bla bla bla.. Hahaha... agak2 korang jadi sarang apa ye tepi rumah aku tu? Untuk dijadikan cerita aku baru balik dari sk adik aku.Ge amik dia bab dia ada  KAFA. Masa aku balik tu aku duduk la dulu rehat2.Pastu tiba-2tiba adik aku datang kata . Kak Anis cepat2 tengok tepi rumah depa duk wat apa, euuuwww... Aku apa lagi terus la ge tengok.

Masyaallah aku mengucap panjang. Aku tak sangka nak jadi macam tu. Tepi tumah aku pula tu. Nak tahu jadi apa? Tengok bawah. Aku sempat snap gmbr senyap2.





Dua ekor tu sedang dating. Hahaha... Dan paling ketara ce tengok warna .. Betullah yang orang kata, CINTA ITU BUTA. Hahaha...  Actually, aku tak suka bapa kucing tu yang warna putih tu sebab beberapa tahun lepas dia telah membunuh anak-anak kucing kesayangan aku. Huwaaa... Aku sedih..






Kucing hitam : Apa tengok2? Kau tak puas aty apa? Aku tau aku menawan. Tapi aku taknak kau la.
Kucing putih : Kau cantik. Bab tu aku tengok. Tapi taknak lah , kau sombong.




 kucing hitam: Eeeeuuww..Apa kau ni? Ge la duk jauh2.Aku tak suka lah.shuuh2..
kucing putih: Sebenarnya aku tak sanggup. aku sayang kau lah.




Sebenarnya, bukan semua tu aku nak cita. Masa aku kuar aku tengok semua kucing dekat atas tu tengah bermain2. Dan paling aku tak sangka da 2 ekor anak kucing.Kenapa tak sangka? Sebab kalau da anak kucing area rumah aku sorry banyak dia nak hidup.Kebnyakan kena bunuh dengan bapak kucing. Memang comei. Geram tengok.
hehehe..

p/s: Sorry la. Tepi rumah aku tu bukan sarang maksiat.Cuma tajuk je.hehehe...

SEGMEN : Saya Sayang Blog Saya


SEGMEN : Saya Sayang Blog Saya




 



a) apa pentingnya blog dalam kehidupan korang..?

Blog merupakan medium saya meluahkan perasaan. So, orang baca dan memberi pendapat (walaupun jarang sangat diberi pendapat.huhuhu)
Blog juga merupakan medium saya memberi maklumat kepada sesiapa sahaja.Dan pada masa yang sama saya boleg mendapat maklumat dari blog diorang.
Blog merupakan Best Friend Saya di alam maya.



 b) apa istimewanya blog korang tu..? cer cite sikit..promote2...huhu         

Blog saya istimewa sebab semua yang saya tulis hasil usaha memerah otak untuk letak entry supaya saya selalu update (bukan senang taw!)
Saya suka bila orang comment dan saya akan relpy comment/s supaya saya sentiasa berhubung dengan commenter tu.




c) kenapa korang sayang blog korang..

Saya sayang blog saya kerana blog saya telah dihias dengan cantik bagi saya la...
Dan merupakan tempat saya merayau2 mencari maklumat dari blog orang lain.

Saya sayang blog saya kerana blog ini seperti anak saya yang sendiri lahirkan. cewah...
hehehe







Tuesday, May 3, 2011

Cek HP korang tu ori ke cap ayam !!



Apa yang perlu korang buat simple ja. Duk dalam tandas pon boleh. Tak payah susah2 pergi kedai. Kita buat cara mudah ja.

Pertama sekali korang amik HP korang dan sapa punya HP yang korang nak cek.
Ke-2 : Korang taip bnda ni *#06# then dial.

then tengok no siri yang korang dapat tu. Adakah no siri yang 7 atau 8 seperti di bawah:

Kalau no 7 dan 8 tu yang ni ----> 02 or 20 = BAD

Kalau no 7 dan 8 tu yang ni ----> 08 or 80 = NOT BAD

Kalau no 7 dan 8 tu yang ni ----> 01 or 10 = GOOD

Kalau no 7 dan 8 tu yang ni ----> 00 = BEST QUALITY

Kalau no 7 dan 8 tu yang ni ----> 13 = BAD N DANGEROUS FOR HEALTH

So, sebelum beli cek la dulu. Nak beli dulu baru cek pon boleh.

Btw, make sure ur series no. 00.

Walaupun aku guna HP China tp kualiti memang best. Nak tau aku dapat yang mana no siri ke7 dan 8??
hehehe... No. dia ialah ..........................   00 ... So,Hp aku memang BEST QUALITY lah... Thank God.
Aku bersyukur.Alhamdulillah.

p/s: aku harap maklumat diatas betul dan memberi manfaat. Insyaallah betul. Maklumat ni aku dapat dari 1 blog tapi lupa nak amik dia punya link. BTW, owner blog tu kalau da baca blog saya plis inform me. Thank 4 ur information.



 Tak sampai hati nak makan....

Thursday, April 28, 2011

Awak membuatkan saya happy arini...

Kenapa aku kata macam tu??
Sebab seseorang yang saya admire telah buat sesuatu yang membuatkan saya jadi gila meroyan..
Hahaha...
Nak tahu sapa??

!
!
!
!
!
!
!
!


TADA ...



  




Inilah orangnya.
Apa yang dia buat sehingga aku heppy??
Meh cni ramai2 aku nak bagitau..
Yang pertama:
Dia tegur aku dalam shoutbox..
hehehe...



Yang ke-2:
Sis NurulBadiah komen dekat entry aku..
Euuwww... Bestnyer...
Hehehe...
Thanx sis..


Kenapa aku gila sangat dekat Sis NurulBadiah??
Sebab dia seorg lawyer, dia cantik, dia baik, dia suka memberi nasihat dll lah..
Memang aku suka lah..


See, betulkan aku kata dia cantik..

Nah!! Ni lagi.. Cantik right??




p/s: sis awak sanagt cantik. memang cun. Alhamdulillah.. Saya sayang mama, ayah, bf, my BFF  n Sis too.. n my frewns.. Last but not least, all my follower... Lap uolls vry much...



Tips mudah mengingat ketika belajar (Radhi Rosli )

Assalamualaikum. Entry saya untuk kali ini ialah perkongsian tips-tips belajar kepada adik-adik yang masih belajar terutamanya kepada adik-adik yang belajar di luar negara.

Melanjutkan pelajaran di luar neg...ara memanglah menjadi idaman setiap pelajar, tak kiralah pelajar-pelajar sekolah menengah mahupun dikalangan adik-adik yang masih di bangku sekolah rendah. Berjaya melanjutkan pelajaran di luar negara tidaklah bermaksud susah payah kita telah terbayar, malah sebenarnya ini bermaksud ada susah payah yang lebih besar bakal menanti kita dihadapan. Tidaklah saya bermaksud belajar didalam negara tidak susah, tapi dugaan dan cabaran belajar di luar negara ini perlukan kepada lebih kesungguhan dan konsistensi yang berpanjangan untuk berjaya.

Ingin saya kongsikan disini semoga menjadi panduan kepada adik-adik yang masih belajar di luar negara, ialah beberapa tips untuk mudah mengingat apa yang kita belajar. Seringkali kita bertanya kepada diri, “Kenapa apa yang aku baca ni susah nak ingat?” “Kenapa apa yang dulu dah baca, tapi bila dah dekat-dekat nak exam ni dah lupa dah?” “Urghhh, semalam dah baca, hari ni dah lupa dah!”, dan banyak lagi soalan-soalan yang timbul yang membuatkan kita “frust”.

Saya sangat memahami, belajar di luar negara ini memang susah. Lecture dalam bahasa asing, buku-buku rujukan yang ada pun dalam bahasa asing, tutorial dalam bahasa asing, soalan pepriksaan dalam bahasa asing, juga rakan-rakan sekelas adalah rakyat-rakyat asing. Tidaklah saya nafikan ada dikalangan kita yang mahir dan fasih berbahasa asing: Bahasa Inggeris, namun saya yakin majoriti daripada kita hanya pada tahap “cukup makan” sekadar melepasi par sahaja. Oleh itu, perlulah ada pendekatan ataupun tips yang boleh kita applikasi dalam teknik pembelajaran kita untuk mencapai kejayaan yang kita idam-idamkan.

Antara tips-tips yang boleh digunapakai ialah:




Mula untuk belajar awal.

Kebanyakkan daripada kita hanya tunggu apabila dekat dengan exam barulah kita nak mula belajar atau ulangkaji. Kenapa tidak mahu mula awal-awal lagi, seawal bermulanya semester? Saya yakin banyak yang perlu dibaca dan diulangkaji, oleh itu masa yang diperlukan untuk menghadam dan mengingati satu-persatu isi-isi penting juga panjang dan lama. Masa yang singkat beberapa minggu sebelum exam bukanlah masa yang ideal untuk mengingat ilmu-ilmu baru, pada tahapan stress yang kemuncak ditambah lagi beberapa assignments yang akan due, tidak mustahil tetapi adalah sangat susah untuk mengingat ilmu-ilmu baru pada masa ini. Masa ini adalah masa yang sebenarnya sesuai untuk mengulangkaji ilmu-ilmu yang sememangnya anda sudah hafal atau tahu.

Mulalah belajar daripada sekarang. Jangan ditunggu sehingga last minute, baru kita nak mula belajar. Biarpun sedikit demi sedikit atau semuka-surat kita belajar setiap hari daripada sekarang, nanti lama-lama jadi bukit, daripada kita memerah otak kita untuk mengingat sebuah buku seminggu sebelum tarikhexam.




Mengulangkaji sedikit-sedikit.

Daya mengingat manusia adalah terhad. Otak manusia tidak mampu untuk memproses dan mengingat banyak maklumat yang datang kepadanya dengan sekaligus pada satu masa. Ia perlukan masa untuk memproses dan juga untuk mengingat.

Cubalah untuk fokus kepada beberapa topik-topik kecil ketika mengulangkaji. Buatlah satu jadual belajar. Cubalah untuk habiskan ulangkaji hanya pada beberapa topik kecil setiap hari. Contohnya: Isnin – Pneumonia, Selasa – COPD, Rabu – Asthma, Khamis – Pulmonary Embolism, Jumaat – Pneumothorax dan sebagainya, daripada terus untuk cuba menghabiskan satu bab Diseases of the Respiratory System sekaligus dalam masa sehari kemudian bertukar kepadasystem yang lain hari berikutnya. Dengan cara begini lebih mudah untuk kita memahami dan menghafal isi-isi penting berkaitan setiap topik-topik yang dibaca.




Cuba untuk faham, bukan hanya sekadar hafal.

Kajian telah menunjukkan bahawa apabila kita faham sesuatu perkara atau mekanisma, ianya akan lebih lama kita ingati daripada hanya menghafalnya sahaja. Sebagai contoh, sekiranya kita membaca bagaimana sistemcardiovascular berfungsi, bermula daripada jantung melalui saluran darah i.e. aorta –> arteries –> arterioles –> capillaries –> veins –> vena cava, kemudian kembali ke jantung, lebih mudah untuk kita lukiskan diatas kertas gambar jantung dan saluran-saluran darah tersebut, kemudian kita cuba fahami dengan membayangkan seolah-olah kita adalah sel-sel darah yang melalui saluran-saluran darah tersebut. Dengan ini lebih membuatkan kita faham bagaimana sistem itu berfungsi dan insyAllah ianya akan lebih lama “melekat” dalam memori kita.




Belajar menggunakan pelbagai deria.

Apabila anda membaca, kebiasaannya anda hanya membaca (menggunakan deria penglihatan sahaja). Ada satu kajian yang saya baca, yang mengatakan bahawa memori kita akan lebih terangsang untuk mengingati sesuatu ilmu tatkala deria-deria kita terangsang. Lebih banyak yang terangsang, katanya, lebih baik. Sebagai contoh, membaca (melihat) sambil menulis nota (rasa dengan jari), lebih baik daripada hanya membaca. Ataupun, membaca sambil membuat nota, dan sambil mendengar musik, mengikut kepada artikel yang dibaca tersebut, adalah lebih baik. Tetapi janganlah kita mendengar kepada musik-musik yang bersuara atau berlirik, ianya akan mengganggu fokus kita, tetapi dengarlah kepada musik-musik instrumental atau bacaan ayat-ayat al Quran yang menenangkan hati dan fikiran kita, dan tidak menghilangkan fokus kita kepada apa yang sedang kita belajar. Saya yakin, teknik ini mungkin tidak berkesan kepada semua, tapi insyaAllah kepada sesiapa yang masih tercari-cari cara untuk mudah mengingat, bolehlah mencuba teknik ini sama ada sesuai dengan anda ataupun tidak.


Credit to : Radhi Rosli


Tips from HELIZA HELMI

 
Apabila menghadapi sebarang masalah , mohonlah pada Allah swt. keringanan dengan membaca doa berikut :
اللَّهُمَّ لا سَهلَ إِلاَّ مَا جَعَلْتَهُ سَهْلاً ، وَ أَنْتَ تَجْعَلُ الْحُزْنَ إِذَا شِئْتَ سَهْلاً
Allahumma la sahla illa ma ja'altahu sahla wa anta taj'alul hAzna iza syi'ta sahla
Maksudnya : “ Wahai Tuhanku , tiada kemudahan melainkan apa yang Engkau jadikanmudah dan perkara yang susah boleh Engkau jadikan mudah , apabila Engkau mengkehendakinya” 
 
DUA BEFORE STUDYING

Allahumma infa’nii bimaa ‘allamtanii wa’allimnii maa yanfa’ unii. Allahumma inii as’aluka fahmal-nabiyyen wa hifthal mursaleen al-muqarrabeen. Allahumma ijal leesanee ‘amiran bi thikrika wa qalbi bi khashyatika. Innaka ‘ala ma-tasha’-u qadeer wa anta hasbun-allahu wa na’mal wakeel.

Oh Allah! Make useful for me what You taught me and teach me knowledge that will be useful to me. Oh Allah! I ask You for the understanding of the prophets and the memory of the messengers, and those nearest to You. Oh Allah! Make my tongue full of Your remembrance, and my heart with consciousness of You. (Oh Allah!) You do whatever You wish, and You are my Availer and Protector and the best of aid.
 
DUA AFTER STUDYING

Allahhumma inni astaodeeuka ma qara’tu wama hafaz-tu. Faradduhu ‘allaya inda hagati elayhi. Innaka ‘ala ma-tasha’-u qadeer wa anta hasbeeya wa na’mal wakeel.

Oh Allah! I entrust -You with what I have read and I have studied. (Oh Allah!) Bring it back to me when I am in need of it. (Oh Allah!) You do whatever You wish, and You are my Availer and Protector and the best of aid.
 
DUA WHILE STUDYING SOMETHING DIFFICULT

Allahumma la sahla illama ja-’altahu sahla wa anta taj ‘alu al hazana etha shi’ta sahla

Oh Allah! Nothing is easy except what You have made easy. If You wish, You can make the difficult easy.
 
DUA FOR ANXIETY

Allahumma inni a’oodhoo bika minal-hammi-walhazan. Wa’a oodhoo bika minal-ghammi-wal-kasal. Wa’a oodoo bika minal jubni wal bukhl. Wa’a oodhoo bikal min ghalabatid-dayni-waqarir rijal.

Oh Allah, I seek refuge in You from worry and grief, from helplessness and laziness, from cowardice and stinginess, and from overpowering of debt and from oppression of men.
DUA FOR DISTRESS

Allahumma rahmataka arjoo falaa takilnee ilaa nafsee tarfata ‘aynin wa aslih-lee sha’nee kullahu, laa ilaha illa anta

O Allah! It is Your mercy that I hope for so do not leave me in charge of my affairs even for a blink of an eye and rectify for me all of my affairs. None has the right to be worshipped except You.
 
Credit to HELIZA HELMI.
 
 

Semakan Ke Mtriks !!

Korang boleh buat semakan ke Matriks di sini :



Actually, aku dapat masuk Matriks. Alhamdulillah.Tapi cikgu aku kata Matriks pilihan yang terakhir.Cikgu aku siap susun dah yang mana pilihan utama. Ni antara senarai dari yang patut aku pilih dulu sehingga yang aku patut pilih last.Apa-apa pun jangan buat keputusan terburu-buru sebab nanti kita akan menyesal.

Ni senarainya ::_

1. Asasi a.k.a Foundation atau Masuk Form 6
2. Diploma
3. Matriks
4. Politeknik

Herm~~~
Aku sebolehnya tak mau masuk Form 6. Sebabnya aku tak mau pakai sekolah, tak mau ge kelas pagi2  buta, aku tak mau ge sekolah... Pokoknya aku tak mau ge sekolah !!!!! Hahaha...

So, aku harap aku dapat Asasi TESL. Kenapa bukan diploma?? Cikgu cakap bila amik diploma susah nak cari keja. So, kena pursue amik degree. Herm.. PTPTN tak kire lagi nak kena bayar berapa JUTA dah.
Sampai tua tak abis bayar melainkan laki aku nak bayar.Hahaha.. Bayar banyak2 sekali gus cepat abis..



Ni yang aku dapat bila buat semakan.
Nama kolej aku tutup..
hehe..
Nape???
Sebab aku segan nak tunjuk...
Aku dapat dekat-dekat dengan 'kampung' aku..
 Huh! Paling aku terkejut aku dapat kampus yang sama dengan hubby aku.
Kenapa terkejut??
Sebab dia dapat straight A sedangkan aku berapa ketul A ja..



Ni yang hubby aku dapat.
Herm..
sama aite??

Dah2 cita pasal ni..Kalau korang tak dapat korang boleh buat rayuan.

p/s: Tahniah kepada yang dapat tawaran Kepada yang tak dapat masih banyak peluang lagi yang menunggu anda. What u need to do juz grab it and work hard for that thing.




Wednesday, April 27, 2011

Aku dengki tau tak!! Aku jahat !!!!

Aku benci....!!!
Aku dengki....!!!
Kenapa jadi begini...?
Sampai hati tak tunggu aku...





Kenapa aku kata macam tu??
Sob sob...
Sedihnya...
Aku perlu tisu sebanyak 1 treller..
Sebab aku mungkin nangis sampai aku nak masuk universiti...
Huwaaa....



Aku kata macam ni sebab hampir semua orang sekeliling aku tukar handphone baru..
Aku ja belum lagi...
Yang tak tukar mak ayah aku dengan aku...
huhuhu..


Meh nak senarai nama dan jenis handphone yang diorang pakai...



Aizat Shazman a.k.a My hubby:

Camera : 5.0 MP


Nokia X2

 

Nur Anas Amalina:

 Camera : 3.15 MP

Nokia ExpressMusic 5800 touch phone
 
 
Nur Zakiyah Zahirah :
 
Camera : 2 MP
 
Nokia-C3

 

 Amira Diyana (My sis) :

Camera : 2 MP

 
 
 
Muhammad Razin Fikri (My bro) :
 
Camera : 3.2 MP


Nokia X2-01

 

Anis Diyana  (me): 

Camera : 1.2 MP

 
 
 N77 - China phone
 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 
Sob3...
Sedih aku...
Aku pakai handphone biasa je..
Yang China Pulak tuh..
Huhuhu..


Tapi aku tak sedih dah..
hahaha..
Sebab apa??
Sebelum aku masuk Universiti Insyaallah mak ayah aku akan belikan handphone baru kepada aku.
Actually, da target beberapa jenis...
Antaranya :

Sony Ericsson Idou

Waaaaa..
cantik kan??? Lagi cantik kalau warna merah hitam..
Aku suka bab camera jenis cyber shot and 12.1 MP for camera..
Aku suke ..
Haha

1 lagi jenis ialah :
 
 
Nokia-X3

 
 
 
Kenapa aku pilih yang ni??
Sebab yang ni sama macam hubby aku punya phone, camera 3.2MP...
Bezanya cuma yang aku jenis slide...
Aku akan beli mana2 jenis handphone n warna merah hitam...
Yez..Aku suka..
Hahaha...
 
p/s: Doakan aku dapat salah 1 ye.. N kalau boleh lebih baik dari yang aku senarai ni..Amin..




NUFFNANG